AUTORIJBEWIJS

Theorie:

Om je rijbewijs te halen en je praktijk-examen te mogen doen dien je een theorie-examen af te leggen. Het is dus verplicht om in het bezit te zijn van een geldig theorie-certificaat op de dag dat je de tussentijdse toets of het praktijkexamen wilt afleggen. Het is dus wel mogelijk om alvast te beginnen met praktijklessen voor het theorie-certificaat is behaald. 

Het theorie-examen wordt afgenomen bij het CBR en bestaat uit de volgende onderdelen:

 • Gevaarherkenning - gaat over het herkennen van gevaar

  • Toets bestaat uit 25 vragen waarvan je er 13 of meer goed moet beantwoorden​

 • Kennis - hier laat je zien dat je feiten en regels kunt herkennen en benoemen

  • Toetst bestaat uit 12 vragen waarvan je er 10 of meer goed moet beantwoorden​

 • Inzicht - hier laat je zien dat je regels kunt toepassen en juiste beslissingen kunt nemen

  • Toets bestaat uit 28 vragen waarvan je er 25 of meer goed moet beantwoorden​

Wanneer je voldoet aan alle onderdelen slaag je voor het theorie-examen. Het certificaat is anderhalf jaar geldig en binnen deze tijd dien je dus het praktijkexamen gehaald te hebben.

Opweg Verkeersopleidingen biedt diverse theorie hulpmiddelen welke je kunt gebruiken om je voor te bereiden op het theorie-examen. Vervolgens kun je bij het CBR een theorie-examen reserveren.

Praktijk:

De praktijklessen van Opweg Verkeersopleiding zijn volledig op maat en aangepast aan jouw behoeften. Daarom is het belangrijk dat we beginnen met een gratis proefles. Deze les duurt 50 minuten waarin duidelijk wordt welk pakket voor jou geschikt is en welke kosten hieraan verbonden zijn. Op deze manier stap je in op jouw niveau! Je kunt er voor kiezen om te lessen in een handgeschakelde auto (Range Rover Evoque) of automaat (Renault Megane).

Zodra je aangeeft een proefles te willen te doen nemen wij contact met je op. We bespreken hoe je het beste leert, waar je goed in bent en wat je van de rijopleiding verwacht. Vervolgens gaan we rijden en bekijken we jouw rijvaardigheid. Op deze manier bepalen we samen welke rijopleiding het beste bij jou past.
 

Opweg Verkeersopleidingen geeft les volgens de Rijopleiding in Stappen (RIS) methode. Deze module bestaat uit 4 stappen die onderverdeeld zijn in scripts. Als de leerling alle vaardigheden van een module beheerst, begint hij of zij aan de volgende module. Dit traject neemt net zo veel tijd in beslag als een traditionele rijopleiding. Enkele voordelen van de RIS methode zijn:
 

 • Hogere kwaliteit van de rijopleiding

 • Hoger slagingspercentage

 • Stap-voor-stap aanpak

 • Leerlingenkaart met vorderingen

Tijdens de rijopleiding zijn er drie toetsmomenten. De eerste twee toetsen vinden plaats tijdens een gewone rijles. De derde toets (de tussentijdse toets) is een soort proefexamen en kun je al een beetje vergelijken met het echte examen. Een CBR-examinator beoordeelt je rijvaardigheid en geeft advies zodat je je kunt voorbereiden op het echte examen. Je instructeur rijdt mee zodat er samen gewerkt kan worden aan de verbeterpunten. Bovendien kun je alvast vrijstelling verdienen voor de bijzondere verrichtingen van het praktijk-examen.

2toDrive

Tegenwoordig is het mogelijk om een theorie-examen te doen bij het CBR vanaf 16 jaar. Daarna kan vanaf 16.5 jaar gestart worden met rijlessen om vervolgens vanaf 17-jarige leeftijd het praktijk-examen af te leggen. Wanneer je bent geslaagd voor het praktijk-examen mag je daarna tot je 18e rijden onder begeleiding van een coach.